Slot Limburg

Adres: Slotlaan 15 te Oosterhout.
Ontstaan: Op de plaats van het huidige slot stond voorheen de vroegere vroonhof van de Tempeliers, die sinds 1312 toebehoorde aan de orde van St. Jan.

Geschiedenis: Het van oorsprong langgerekte gebouw werd in 1422 verbouwd tot jachtslot. Nog voor 1463 werd het uitgebreid met hoektoren en twee vleugels rond een binnenplaats. Het huidige uiterlijk ontstond in 1798, maar in 1940 werd de binnenplaats overkapt.
Het slot dankt zijn naam aan het feit dat een Limburgse delegatie in de vijftiende eeuw verblijf hield op het slot.

Bewoners: Jonker Peter de Hertoghe was de bouwheer van het jachtslot en woonde er tot zijn dood in 1463. Sindsdien was het de zetel van verschillende adelijke geslachten, de Gijsels van Lier, de Van Alchemades, de Van Duivenvoordes, de Coenens Zeghenwerp, de Oirtsens, de Van der Hoevens, de Van Loons en de Heiligers.
Van 1875 tot aan 1902 diende het als refugiehuis voor Poolse nonnen en vervolgens voor de Franse paters Redemptoristen.
Baron R. de Denesvres bewoonde van 1902 tot 1910 het slot. In 1939 kocht de gemeente het huis van baronesse Brouwer Ancker-van Oldeneel tot Oldenzeel. Tot 1980 was het in gebruik als gemeentehuis, en vervolgens gaf het onderdak aan een architectenbureau en vanaf 1988 aan een softwarefabrikant.

Huidige doeleinden: Het huis is in gebruik door een softwarebedrijf.
Toegankelijkheid: Het huis is niet te bezichtigen, maar vanaf de weg goed te zien.

Overzicht