Kasteel Tongelaer

Adres: Tongelaer 12 te Mill.
Ontstaan: In 1282 zou er al een kasteel op deze plaats hebben gestaan.

Geschiedenis: Een stenen poort- of woontoren uit de vijftiende eeuw is het enige wat er nog over is van het oude kasteel. In de achttiende en negentiende eeuw zijn er woonvleugels aan de toren gebouwd. De toren werd in 1964 gerestaureerd en de overige gebouwen tussen 1989 en 1993.

Bewoners: Jan I, heer van Cuyk, droeg in 1282 zijn kasteel op in leen aan graaf Floris V. In 1296 verbrak Jan de leen en verklaarde Floris de oorlog. Deze werd een maand later vermoord. Vervolgens komen we in 1347 Jan van Tongelaer tegen, waarschijnlijk een verwant uit het geslacht Van Cuyk. In 1382 is er sprake van Willem van Cuyk van Tongelaer. Halverwege de vijftiende eeuw is er sprake van Cornelis van Merwick als heer van Tongelaer. Via zijn zoon Willem kwam het kasteel toe aan diens dochter Johanna. Zij huwde Arnt van Bocholt, en hun zoon Floris verkreeg Tongelaer in 1538. Via zijn dochter uit zijn vierde huwelijk, kwam Tongelaer in Belgische handen; zij trouwde namelijk met Anton, heer van Berchem.
In 1733 kwam het huis via vererving in handen van de familie De Hinnisdael en de Thiennes. Markies Gaetan de la Boëssiere-Thiennes verkocht het kasteel in 1917 aan jonkvrouwe Louisa van Nispen, douairière van jonkheer E. van Rijckevorsel van Kessel. Een jaar later verkocht ze Tongelaer aan de gebroeders Van Wagenberg uit Vlijmen. In 1976 kocht G. Theeuwes uit Tilburg het landgoed, en twee jaar later werd de Stichting Brabants Landschap eigenaar.

Huidige doeleinden: In het kasteel is een bedrijf gevestigd.
Toegankelijkheid: Het kasteel is op bepaalde tijden te bezichtigen. Het landgoed is vrij toegankelijk.

Overzicht