Kasteel Oud-Herlaer

Adres: Oud Herlaer 1 te Haanwijk (St. Michielgestel).
Ontstaan: Het kasteel zou al in 1076 bestaan hebben.

Geschiedenis: Rond 1736 was het kasteel in dusdanig vervallen staat dat het ter afbraak te koop werd aangeboden. Een deel werd gesloopt. In 1850 werd de terp met de restanten verkocht en op dezelfde plaats werd met gebruikmaking van de oude muurresten een boerderij opgetrokken.

Bewoners: In de twaalfde eeuw was het kasteel een leen van de bisschop van Luik, en had de familie Van Herlaer namens hem de voogdij. In 1306 was Aleyt, vrouwe van Herlaer, de eigenaresse; en na 1314 was het kasteel in handen van de familie Van Horn.
In de zestiende eeuw komt Herlaer in handen van Jan van Wittem en Margaretha van Merode, markiezin van Bergen op Zoom. In 1638 werd Maria Elisabeth van den Bergh, prinses van Hohenzollern met het goed beleend.
In 1736 bood de hertogin van Aremberg en Aerschot het kasteel ter afbraak te koop aan. In 1801 werd het afgestaan aan de Bataafse Republiek. Latere eigenaars deden het in 1841 over aan jonkheer Henri Frederic, baron de Senarclens de Grancy, die het huis als zomerverblijf gebruikte. In 1850 kocht de familie Van den Berselaar de terp en bouwde hierop een nieuwe boerderij.

Huidige doeleinden: Boerderij en privé-woning.
Toegankelijkheid: Het huis is niet te bezichtigen, en slechts vanuit de verte te zien.

Overzicht