Kasteel Henkenshage

Adres: Laan van Henkenshage 3 te St. Oedenrode.
Ontstaan: Het huis is van origine vijftiende-eeuws.

Geschiedenis: Henkenshage begon zijn loopbaan als een eenvoudig edelmanshuis, ook wel ‘Strijpe’ of ‘Streepen’ genoemd. Rond 1850 werd het huis zeer ingrijpend verbouwd, waardoor het op een middeleeuws kasteel ging lijken. Aan het begin van de twintigste eeuw werd het inmiddels vervallen huis gerenoveerd. Eind twintigste eeuw werd het opnieuw ingrijpend verbouwd.

Bewoners: Een van de vroegere eigenaars was Jacop Gheroy, kanunnik van de St. Jan te ‘s-Hertogenbosch. In 1748 kocht baron Willem van Haren het huis. Hij pleegde zelfmoord in 1768. Een serie eigenaars volgde, die het huis meer als zomerresidentie gebruikten.
In 1801 werd het kasteel verhuurd aan de kanunnikessen van St. Augustinus. Het kasteel werd al gauw te klein, en ze verhuisden vervolgens naar Dommelrode.
Diplomaat jonkheer Christiaan Bangeman Huygens werd in 1834 eigenaar, maar verkocht het in 1850 weer aan jonkheer Pieter J. de Girard de Mielet van Coehoorn. Diens kleinzoon Pieter verbouwde het huis radicaal, en gaf het zijn kasteelachtig uiterlijk.
In 1904 werd T.G. van Gulick eigenaar en renoveerde het huis. Sinds 1940 is de gemeente eigenaar en deed het dienst als distributiekantoor, hoofdkwartier van de 101ste Airborne Divisie, openbare bibliotheek en afdeling Sociale Zaken. Eind 1997 werd het kasteel verhuurd aan een cateraar.

Huidige doeleinden: Op het kasteel kunnen feesten, diners en recepties gehouden worden.
Toegankelijkheid: Op bepaalde tijden is het kasteel toegankelijk.

Overzicht