Kasteel Eymerick

Adres: Kapelstraat 28 te Heeze.
Ontstaan: Er was in de twaalfde eeuw al sprake van het kasteel.

Geschiedenis: Van het oude kasteel is alleen nog een zaalgebouw uit de vijftiende eeuw over. Het huidige kasteel Heeze is op de plaats van het oude huis gebouwd. De bedoeling was dat ook het laatste gedeelte van Eymerick het veld zou ruimen, daar op deze plaats het hoofdgebouw van het nieuwe kasteel zou komen. Gebrek aan financiën heeft het oude deel voor afbraak behoed.

Bewoners: Een oorkonde uit 1203 geeft de onenigheid weer over de rechten op het huis tussen de hertog van Brabant en de graaf van Gelre.
De eerste heer van Heeze-Leende zou ene Herbertus zijn. De familie van Horn werd eigenaar aan het einde van de dertiende eeuw. Willem von Horn erfde de heerlijkheid in 1573. Deze Willem was kapitein-generaal in het Spaanse leger, maar was tegen een Spaanse overmacht in de Lage Landen. Zijn peetoom Willem van Oranje rekende op zijn steun, maar het geloofsprobleem schiep een steeds grotere afstand. Later koos hij weer voor de zijde van Oranje. In 1580 werd hij onthoofd omdat het plan om de hertog van Parma gevangen te nemen uitlekte.
In 1615 kwam de heerlijkheid in handen van René van Renesse, graaf van Warfusé, die wegens hoogverraad verbannen werd, daar hij in het geheim onderhandelde over in Franse inval in het zuiden.
Albert Snoeckaert van Schauburg, baron Dorestadt, sinds 1659 eigenaar van de heerlijkheid en het vervallen kasteel, gaf Pieter Post opdracht een nieuw kasteel te bouwen.
Voor het vervolg, zie kasteel Heeze.

Huidige doeleinden: Het zaalgebouw achter kasteel Heeze wordt gebruikt voor feesten en partijen.
Toegankelijkheid: Een bezoek aan het zaalgebouw van Eymerick is inbegrepen bij een rondleiding op kasteel Heeze.

Overzicht