Kasteel Eckart

Adres: Nuenenseweg 1 te Eindhoven
Ontstaan: Het huis werd gebouwd in 1695.

Geschiedenis: Op de plaats van het huidige huis stond in de veertiende eeuw een versterkte boerderij. Het oorspronkelijke huis uit 1695 werd in 1906 vrijwel volledig opnieuw opgetrokken door Ed Cuijpers.

Bewoners: Rogerus van Leefdael, heer van Oirschot en Hilvarenbeek was de eerste heer van Eckart. In de eerste helft van de vijftiende eeuw ging het goed via vererving over in handen van de familie Van Merode. Tot 1633 zou het in handen van de Merodes blijven. Daarna werd het verkocht aan Judocus van Hedickhuysen, drost van Cranendonck, Eindhoven, Heeswijk, Dinther, Berlicum en heer van Seldensate. Via zijn dochter Catharina kwam het landgoed in handen van Carel van Vlierden, die de heerlijkheid naliet aan zijn broer Richard, majoor in Staatse dienst. Eén van deze twee broers liet het kasteel bouwen op de plaats van de hoeve. In 1720 kwam het huis toe aan Johan Carel de Jeger. Het goed zou, met de nodige strubbelingen tot 1828 in deze familie blijven.Veronica Cornelia Smits-Janssen kocht het kasteel in 1828, en liet het in 1832 na aan haar zoon Johan Jacob Smits, die zich sindsdien Smits van Eckart ging noemen. In 1876 kwam het kasteel na de dood van Anton Smits van Eckart leeg te staan. Begin negentiende eeuw werd het kasteel verkocht aan jonkheer Theodorus Gijsbertus Smits van Oyen, die het huis door Ed Cuijpers liet restaureren. In 1938 werd het huis verkocht aan de broeders van Elshout, die een verpleeginrichting in het huis vestigden. In 1948 werd het doorverkocht aan de broeders van Liefde van Eikenburg die het uitbreidden tot een groot complex t.b.v. de verzorging van geestelijk gehandicapten.

Huidige doeleinden: Het huis vormt nu onderdeel van de Stichting Eckartdal, tehuis voor geestelijk gehandicapten. De administratie en receptie zijn in het kasteel gevestigd.
Toegankelijkheid: Het huis is niet toegankelijk, het terrein is vrij toegankelijk voor wandelaars.

Overzicht