Kasteel de Nobelaer

Adres: Bruininkhuizen 4 te Etten-Leur.
Ontstaan: Voor 1500 stond er op deze plaats een oude hofstad.

Geschiedenis: Nog voor 1665 werd de oude hofstede verbouwd tot een statig landhuis. Tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog werden er troepen gelegerd op het huis, dat daardoor zeker schade opliep. Er brak brand uit in de eetkamer en benedensalet, en ook de keuken liep zware schade op. Later werd de schade hersteld, maar raakte spoedig weer in verval. Voor 1827 werd het gesloopt. Alleen een van de bouwhuizen bleef bewaard.

Bewoners: De vrije hofstede die ten noordwesten van de kerk lag was in het bezit van de adellijke familie Van Berchem. Via huwelijk en vereving kwam het huis uiteindelijk in handen van het eveneens adellijke geslacht Van Etten.
In 1599 was Hendrik van Etten eigenaar van het goed. In 1630 verkocht Christoffel van Etten het goed aan jonker Cornelis de Nobelaer, heer van Burgst en Grijsoirt. Via vererving en huwelijk belandt het huis aan het begin van de achttiende eeuw aan Jan Jacob van Bruninghausen. In 1776 was Johanna Florentina van Campen, weduwe van Theodorus Christophorus Diert, eigenaresse van De Nobelaer.
In 1813 kwam het huis in handen van baron Jean Gerard Diert van Kerkwerve. In 1863 verkocht baron Jean Marie Ghislaine Osy het gehele grondgebied aan Cornelis Bartels, landbouwer. In 1931 werd het grondgebied openbaar verkocht aan Marinus Cornelis Luijkx, tuinder.
Het goed werd in 1964 onteigend door de gemeente Etten-Leur t.b.v. een uitbreidingsplan. Het koetshuis kwam in 1968 in handen van bierbrouwerij ‘De Drie Hoefijzers’.

Huidige doeleinden: Het koetshuis wordt gebruikt als café.
Toegankelijkheid: Als bezoeker van de horecagelegenheid.

Overzicht