Kasteel Cranendonck

Adres: Cranendonck 2 te Soerendonk.
Ontstaan: Het kasteel stamt uit ongeveer 1250.

Geschiedenis: Het huis werd in 1673 door de Fransen grotendeels vernield. In het begin van de vorige eeuw werden de bovengrondse delen verwijderd. Er resten nu slechts de funderingen op een omgracht terrein. Het bouwhuis werd in 1899 vervangen door een villa.

Bewoners: Engelbert van Horne wordt geacht de eerste heer van Cranendonck te zijn. Toen in 1342 de mannelijke lijn uitstierf ging het goed via de families Van Sevenborn, Van Milberg en Van Schoonvorst in 1460 over aan Jacob, graaf van Horne. In 1484 werden de bezittingen verkocht aan Frederik van Egmond, graaf van Buren. De Egmonds woonden zelden op het kasteel en lieten het beheer over aan de drost. In 1548 liet Maximiliaan van Egmond de heerlijkheid na aan zijn dochter Anna, die getrouwd was met Willem van Oranje, waardoor de bezittingen overgingen in de handen van de Oranjes.
De Fransen bezetten het huis in 1672, en bij hun aftocht in 1673 bliezen zij het kasteel op. In 1820 werden de Oranjegoederen als kroondomein verkocht en Cranendonck kwam hierdoor in particuliere handen.
Toenmalige eigenaar baron van Tuyll van Serooskerke liet in 1899 de bouwhoeve slopen en bouwde op dezelfde plaats een villa. In 1915 kwam het landgoed in handen van A.S.J. Cloquet, die het torentje liet aanbrengen. In 1938 werd het landgoed geveild en kwam toen in handen van de gemeente Maarheeze, die het in 1940 in gebruik nam als gemeentehuis. Dit bleef zo tot 1996.

Huidige doeleinden:
Toegankelijkheid: De tuin van de villa en het daarachter liggende kasteelterrein zijn vrij toegankelijk.
Foto’s Foto 1: De huidige villa aan de voorzijde.

Overzicht