Kasteel Burgst

Adres: Burgstsedreef 11 te Breda.
Ontstaan: De eerste vermelding vinden we in een document uit 1265.

Geschiedenis: Oorspronkelijk bestond het goed uit drie grote boerderijen. Twee hiervan stonden op een verhoging, die was omringt door een wal.
Het oorspronkelijk kasteel wordt genoemd in 1304 en was omgeven door singeltjes. Deze waren bedoeld om het huis tegen overstromingen te behoeden. Het Blokhuis, zoals het in de vijftiende eeuw genoemd werd, was een bescheiden woning, bewoond door de heren van Burgst, die niet in staat waren een echt kasteel te bouwen, maar wel onafhankelijk bleven van de heer van Breda.
In 1790 werd het huidige huis gebouwd, evenals de diverse bijgebouwen.

Bewoners: Tussen de veertiende en de zestiende eeuw ging het huis diverse keren in andere handen over, o.a. in die van de geslachten Van der Merwede, Van Spangen en Van Kessenich. Deze hadden echter geen permanente residentie op het huis. Pas nadat in 1790 het nieuwe huis gebouwd werd kwam de bezitter er werkelijk wonen. C. Nahuys gaf Carolus Oomen opdracht het nieuwe huis te bouwen. Daarna ging het huis in verschillende handen over. In 1892 kocht August Louis Smits het huis en noemde zich sinsdien Smits van Burgst. Sindsdien is het huis in die familie gebleven.

Huidige doeleinden: Het huis is wordt privé bewoond.
Toegankelijkheid: Het huis is niet te bezichtigen, en vanaf de weg niet te zien.

Overzicht