Erfgoed tuin

Een erfgoed in de vorm van een tuin is een stuk grond dat geërfd is. Dat kan van familieleden zijn of bijvoorbeeld van vorige bewoners. In het geval van erfgoed van een tuin kan het gaan om een boerenerf, landgoed, tuin van een historisch monument of monumentale stadstuin bijvoorbeeld. Het gaat hierbij voornamelijk om het in stand houden van een bepaald ontwerp, aanzicht en onderhoud waar specialistische vaardigheden voor nodig zijn.

Historici en onderzoek

Er zijn dan ook veel bedrijven te vinden die dit specialistisch onderhoud verrichten en ervoor zorgen dat alles er precies zo uit ziet als zou moeten volgens bepaalde richtlijnen. Vaak gaat er aan deze werkzaamheden een heel onderzoek vooraf om helderheid te scheppen in wat er moet gebeuren. Hier komen ook van historici bij kijken om inzicht te geven in bijvoorbeeld oude documenten die tonen hoe het er vroeger uitzag. Vaak zijn er in archieven nog oude ontwerpen te vinden van tuinen. Deze kan de specialist vertalen naar hedendaagse werkzaamheden. Meer over onderzoek en cultureel erfgoed tuinen.

Landgoed

Een ander voorbeeld van het belang van vakwerk is bij een landgoed. Hierbij moet vaak niet alleen het gebouw dat op het landgoed staat er volgens bepaalde richtlijnen uitzien, maar ook zeker de tuin. Vroeger was er vaak een speciale aanleg van de tuin en het is in het belang van het erfgoed dat dit zo in stand wordt gehouden. De architectuur van de tuin is immers aangesloten bij de architectuur van het gebouw op het landgoed. Vaak zijn er open dagen bij een landgoed. Dan kunnen bezoekers zien hoe het er vroeger uitzag. Ook hebben bezoekers dan vaak toegang tot bijvoorbeeld het park dat erachter ligt.

Beheerplan

Een beheerplan is een plan dat gemaakt wordt om te bepalen hoe bijvoorbeeld het stuk land beheerd gaat worden. Het gaat hierbij vaak om onderhoudswerkzaamheden om de oorspronkelijke staat te behouden. Hoe een beheerplan ingevuld wordt ligt helemaal aan wat er precies beheerd moet worden. Een beheerplan zorgt ervoor dat er geen miscommunicatie kan ontstaan over hoe iets beheerd wordt. Ook weet degenen die het moeten beheren precies wat er moet gebeuren.

Bomen verzorgen en kappen

Hoe de tuin erbij ligt is erg afhankelijk van het seizoen. In het voorjaar komt alles langzaam tot bloei en in de zomer staat alles in bloei. In de herfst vallen de bladeren van de bomen en bereid de tuin zich voor op de winter. In de winter gebeurt er niet zoveel, plantjes groeien niet zoveel meer door de kou. Maar er is in bijna elke maand wel iets dat je kunt doen aan tuinonderhoud. Als je van plan bent dit zelf te gaan onderhouden, dan is het raadzaam per maand uit te zoeken wat je kan doen voor een optimaal resultaat. Meer over het kappen van bomen en de prijs bomen kappen.

Vijvers

De mogelijkheden bij de aanleg van een tuin zijn vrijwel eindeloos. Bedrijven bieden allerlei opties aan voor de tuinaanleg. Zo is het mogelijk om een ontwerp te laten maken bijvoorbeeld. Het bedrijf zorgt er dan voor dat alle wensen in het ontwerp zitten. Ook leggen bedrijven terrassen aan, bestraten ze tuinen of renoveren ze tuinen als dit nodig is. Daarnaast is het mogelijk om schuttingen te plaatsen, vijvers te graven of fonteinen aan te leggen. Uiteraard wordt de bewatering van de fontein of vijver dan ook verzorgd. Het kan fijn zijn om de werkzaamheden in één keer bij een bedrijf uit te laten voeren. Zo kunnen ze helpen van het maken van het een ontwerp, het inkopen van materiaal tot het uitvoeren van het plan. Als er blijvend onderhoud gewenst is, dan bieden hoveniersbedrijven deze dienst vaak aan. Dan kan je zelf bepalen hoe vaak ze bij je langskomen voor het onderhoud.

Overzicht